An Ivy League Façade: Yale’s Campus Now Features Glass-Centered Design

On Yale University’s campus in New Haven, Conn., Gothic-inspired architecture is commonplace. Typical materials for these designs involve iron, stone, brick and even marble. Then, there’s the school’s Tsai Center for Innovative Thinking–a new addition to the campus—that features an unconventional aesthetic compared to the surrounding traditional architecture. A rippling glass façade displays a honey-colored interior, an obviously stark difference from the university’s signature Yale Blue.

The Oval Innovation Center’s corrugated glass façade was designed by Weiss/Manfredi Architecture in New York. The exterior glazing was provided by China-based Tianjin NorthGlass. Massey’s Plate Glass in Branford, Conn., was the contract holder and installer of the facade system, which was engineered and fabricated by Fabbrica of South Windsor, Conn. Oldcastle BuildingEnvelope® provided the interior glass, and the project’s general contractor was Whiting-Turner.

Tianjin NorthGlass fabricated low-E laminated, insulating tempered glass with high visible-light transmittance, heat insulation and light-control characteristics, according to the company.

The center’s façade includes a nearly 23-foot tall glass curtainwall and 37 pairs of alternating concave and convex curved arc glass that provide a curved shape. The final product resulted in Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) certification.

“In order to achieve the consistency of the outdoor color of concave and convex curved glass and the natural transition of multiple curved [radii], Tianjin NorthGlass has conducted coating debugging and color control many times and finally produced the coated glass that meets the performance and color requirements,” the company states in a press release.

Weiss/Manfredi Architecture says the 12,200-square-foot building’s continuous sightlines provide united spaces of creation and critique.

“Curved transparent glass walls encourage circulation through and around the Center, and allow the rest of the university to see and participate in ongoing work. Indoor and outdoor connections between the Center and the adjacent landscape establish this section of the campus as a new circulation route and a new home for innovation,” according to Weiss/Manfredi.


Posted

in

by

Tags: